Agressieve ruimtevaartstrategie EU moet Amerikaanse en Chinese ambities pareren.​

Agressieve ruimtevaartstrategie EU moet Amerikaanse en Chinese ambities pareren.

De Europese Unie moet een eigen en agressievere ruimtestrategie nastreven om te voorkomen dat ze wordt overrompeld door Amerikaanse en Chinese lanceertechnologie. Om die reden wordt nog dit jaar een Europese ruimte-alliantie met de industrie opgezet. Dat heeft eurocommissaris Thierry Breton voor de interne markt dinsdag in Brussel gezegd tijdens de dertiende Europese ruimteconferentie. De Fransman is ook verantwoordelijk voor cybersecurity en ruimtevaartbeleid.

‘We moeten ons afvragen: brengt onze huidige aanpak ons met succes naar 2050, gezien de ontwrichtingen die we allemaal in de sector waarnemen? Ik betwijfel het sterk, en ik denk dat we een meer offensieve en agressievere strategie nodig hebben’, aldus Breton.

Tussen 2014 en 2020 investeerde de EU €12 mrd in haar ruimtevaartactiviteiten. Voor de periode 2021-2027 moet daar nog eens €15 mrd bij. Die begroting moet overigens nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europarlement.

Noordwijk en Leiden
Breton wil een alliantie smeden met industrieel-technologische spelers, waaronder Airbus, de EU-lidstaten en het Europese Ruimtevaartagentschap ESA, dat onder meer in Noordwijk is gevestigd. ‘Ik zal daarom in de komende maanden alle spelers bijeenbrengen voor een alliantie’, aldus Breton. Die alliantie moet vervolgens ‘een gemeenschappelijke routekaart vaststellen’ zodat Europa in de toekomst verzekerd is van een zelfstandige toegang tot de ruimte via een nieuwe generatie rakettechnologie.

De EU is al tientallen jaren bezig een onafhankelijke positie te verwerven in de wedloop om de ruimte. Raketten werden vanaf de Ariane-lanceerbasis in Frans-Guyana de ruimte in geschoten. Onder andere Airbus Defence and Space Netherlands uit Leiden bouwden mee aan de Ariane-6 raket. In het antwoord op het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) werd het Galileo-satellietproject gelanceerd.

Ook werd in 2014 het ESA-programma Copernicus gelanceerd om vanuit de ruimte data te verzamelen over de aarde, onder meer op het gebied van klimaat en milieu. Breton wil dit jaar ook een nieuw project lanceren met de naam Cassini. Dat moet start-ups motiveren om zich toe te leggen op nieuwe technologieën voor de ruimtevaart. Daar is via de Europese Investeringsbank (EIB) en het Europese Investeringsfonds (EIF) €1 mrd voor gereserveerd.

SpaceX
Volgens de eurocommissaris is de vorming van de alliantie des te urgenter door de opkomst van Elon Musks SpaceX, dat in staat is zijn raketten weer op aarde te laten landen en daardoor weer opnieuw in te zetten. Naast concurrentie uit de Verenigde Staten, heeft Europa ook te duchten van de snelle technologische opmars van China, dat in december 2013 met een onbemande maanlander, de Chang’e-3, als tweede natie in de wereld haar vlag op de maan plantte.

Originele link van het artikel: https://fd.nl/economie-politiek/1370172/agressieve-ruimtevaartstrategie-eu-moet-amerikaanse-en-chinese-ambities-pareren